Câştigă premii completând sondaje de opinie online.
Înscrie-te GRATUIT !

   Cauţi un dentist ?


A A A

Lecţia 26

Inregistrarea numelor de domenii

Fiecare din clientii tai, pentru a putea beneficia de gazduire pe internet, va avea nevoie de un nume de domeniu. Probabil ca unii din ei au deja un nume de domeniu al lor, insa cei mai multi din clienti nici macar nu stiu ca au nevoie de asa ceva, astfel ca poti castiga suplimentar niste bani oferindu-le posibilitatea de a-si inregistra un nume de domeniu prin site-ul tau.

Acest serviciu il poti obtine de la un site specializat in inregistrarea numelor de domenii, prin afiliere. Am vorbit mai devreme ce inseamna afilierea – tu vei trimite clientii pentru a-si inregistra numele de domeniu dorit pe site-ul respectiv, iar tu vei incasa un comision din tranzactie. Exista un mic risc: clientii s-ar putea sa aleaga si gazduirea pe site-ul la care esti afiliat, insa vei castiga oricum si comisionul aferent gazduirii pe acel site.

Un alt model de afiliere este prin folosirea unei interfete (pe care o primesti de la site-ul cu care te afiliezi) pe care o incluzi in codul sursa al site-ului tau. Poate ca ti se pare complicat, insa in realitate, este relativ usor de implementat. Interfata contine toate cele necesare pentru inregistrarea unui nume de domeniu de catre clientii tai, solutia avand avantajul ca totul se petrece pe site-ul tau, nu in afara lui.
Un nume de domeniu arata de genul “numedomeniu.ro”. Remarca terminatia - .ro. Ei bine, exista cateva sute de asemenea terminatii, specifice fiecarei tari de pe planeta. Poate stii ca Franta are terminatia .fr, Germania .de, Italia .it, Spania .es, etc. Acestea se numesc “top level domains”. Mai exista domenii pe nivelul doi; acestea sunt .com, .info, .net, .org, .mil, .gov, etc. Acestea servesc la inregistrarea unor site-uri cu tematica specifica: .com este destinat site-urilor comerciale, .org destinat site-urilor unor organizatii diverse, in general non-profit, .gov destinat institutiilor guvernamentale, etc.

Acum sa ne intoarcem la subiectul lectiei: in principiu, nu este nevoie sa oferi variante prea multe pentru terminatii. Daca grupul tau tinta este Romania, atunci aproape ca este suficient sa oferi posibilitatea inregistrarii doar numelor de domeniu cu terminatia .ro. Daca mai oferi si terminatiile .com si .eu, parerea mea este ca poti multumi pe orice client ai avea. Motivul pentru care nu este nevoie sa oferi prea multe terminatii este, pe de o parte, inutilitatea pentru cei mai multi dintre clienti, iar pe de alta parte, vei avea interfata “aerisita”, putand folosi doar niste casete pentru bifarea terminatiei dorite, in locul unei liste derulante cu foarte multe optiuni.

Apropos de inregistrarea numelor de domenii: si tu trebuie sa-ti inregistrezi un nume de domeniu, care sa fie sugestiv pentru afacerea ta. Incearca sa gasesti un nume care sa contina unul din termenii gazduire, hosting, host, web, spatiu, etc.. Ca regula, daca te adresezi doar pietei din Romania, foloseste terminatia .ro; daca doresti sa internationalizezi afacerea, ai doua variante: ori faci pe acelasi site si varianta in limba engleza (pentru ca este cel mai posibil sa ai clienti vorbitori de engleza), ori inregistreaza inca un nume de domeniu, dar cu terminatia .com, iar numele sa fie in engleza. Daca nu cunosti limba engleza suficient de bine ca sa poti purta o discutie de nivel mediu, atunci foloseste o limba straina pe care o cunosti sau nu te implica.

Cateva din regulile pentru un nume de domeniu bine ales ar fi:

- sa fie memorabil
- 1 pana la 3 cuvinte, de regula legate, insa nu este nici o tragedie daca vor fi despartite cu liniute
- fara abrevieri sau jocuri de cuvinte aiurea
- fara cifre, decat daca au relevanta extrema pentru afacerea ta
- sugestiv pentru afacerea ta

In cazul in care numele de domeniu dorit este indisponibil (cautand ori pe site-ul rotld.ro, ori pe whois.com), verifica daca este si activ. Exista multe nume de domenii rezervate, insa pot fi de vanzare. Nu te incurca cu cei care vor sa castige din treaba asta mii de euro. In general, un pret cuprins intre 100-300 euro este rezonabil, mai ales ca ai sansa sa obtii un nume de domeniu de calitate, iar asta va ajuta suplimentar afacerea ta.